Ibland regnar det också

Mina pojkar har sommarlov. Dom är hos sin pappa just nu och det verkar vara full fart på ingenting alls.
 
Ibland önskar man att det verkligen kunde vara så att man inte har nåting alls att göra. Bara ha massor med lediga lata dagar att ligga inne och kolla på regnet. Men varken jag eller min yngste är sådana. Vi har lite spring i benen liksom.
 
Ikväll ska storebror hänga med polarna och jag och lilleman ska ha mys. Film och godis kanske och lite äventyr på stan eventuellt.
 
 
Kanske skulle man haft tid att vandra i skogen och kliva över en bäck, men jag jobbar ju hela dagen och det regnar lite för mycket för att det ska vara kul.
 
Vad gör NI när det regnar och det är sommarlov?
 
 

Var ligger moralen?

Läser om Instagram-målet på nätet.
 
Flickorna som starade eländet har fått sina domar och dom blir skyldiga dryga böter också. Med tanke på förtalet har dom blivit dömda till en massa böter och så blir deras mammor skyldiga att betala i och med att flickorna inte är myndiga.
 
Det är ensamstående mammor med fler barn. Flickorna har syskon. En av mammorna träder fram och säger att hon inte har råd. Hon är ensamstående med fem barn. FEM? Ensamstående? Jag förfasas över att det faktiskt är så många barn har det idag. Ensamstående mamma och fem barn..... då är det fan i mig inte lätt att växa upp...
 
Jo jag börjar se en klarare bild nu. Flickan är förmodligen i behov av hjälp och mamman också. Syskonen förmodar jag behöver hjälp också och inte bara ekonomiskt. Dom här människorna behöver hjälp socialt, ekonomiskt, fysiskt och kanske även psykiskt. Dom mår nog inte bra på något sätt. Var har samhället varit fram tills nu när det är dags att utdömma straff?  Sett ur detta perspektiv är ju Sverige lika illa som vilket U-land som helst. Vi tar inte hand om dom fattiga och svaga, men vi delar ut hårda straff till dom när dom gör fel.
 
Flickan som gjorde det då? Hon har förnedrat andra. Hon har satt sig själv i klistret. Hon har i princip skuldsatt sig själv och sin mor i all tid och evighet och hon har även gjort sina syskon illa i och med detta.
 
Vilken tragedi för alla inblandade.
 
Ibland undrar jag om inte spöstraff är lindrigare? Om flickan fick ta emot 10 slag på sin lilla rumpa offentligt, då skulle enbart hon lida. Enbart hennes lilla rumpa. Enbart smärta en liten stund och sedan är det över. Det straffet hon fått nu kommer att förfölja henne, hennes mor och hennes syskon resten av livet. DET är inte moraliskt korrekt.
 
Men det är ju inte morlaiskt korrekt att hänga ut någon offentligt som hora heller. Men skamen försvinner ju lika snabbt som smärtan från ett rapp över rumpan.... Ska mamman kanske få några rapp över sin rumpa också som straff för att hon inte uppfostrat sitt barn ordentligt?
 
Vad tror ni? Vad är det moraliskt korrekta straffet för ett barns dumhet?
 
 
 

Vad hände sen då????

Jag har med intresse följt en serie på TV som handlar om arabisk/muslimsk kultur och dess påverkan på världen, så som den ser ut idag. Programmet går på Kulturkanalen och finns även på nätet på någon av Play-kanalerna.
 
Det som är så spännande är att se och höra att erövringen av halva den kända världen skedde så snabbt, men det var inte med våld utan med ödmjuk gudstro och list. Man PRATADE omkull nationerna man erövrade. Sedan erörades dom internt på samma mjuka sätt. Alla deras religiösa monument och byggnader fick vara kvar. Dom fick behålla sina språk. dom fick behålla sin kultur. Man bara tillade sin kultur, sin religion och sina byggnader. Ibland bygde man en ny moské RUNT och PÅ och INUTI ett befintligt temepl. Bara för att bevara det som en gång fanns och för att visa att man var otlerant.
 
File:The Jupiter temple in Damascus.jpg
Bilden föreställer ruinerna av ett hednatempel som ligger mitt i Damaskus. Fortfarande kan man i Syrien besöka Temeplriddarnas stora borg (Krak des Chevaliers) som står där orörd. Visst är det fantastiskt?
 
Man utövade vetenskap och ville lära sig nya saker. Muslimerna var dom som först grundlade det som vi idag kallar lärosäten och universitet. Dom grundlade enorma bibliotek och samlade kunskap och översatte litterära verk. Dom spred kunskapen och vände och vred på den för att skapa nya teorier och nya begrepp. Dom startade det vi idag kallar vetenskap.
 
Dom bygde städer där alla religioner samsades, sida vid sida, i sin gemensamma tro på gud och vetenskap och lärdom. Inga städer eller religioner jämnades med marken. Alla fick plats och toleransen flödade.
 
Detta var för 1200 år sedan.
 
Europas renässans var sprungen ur just muslimernas vetenskap och tolerans och nyfikenhet för världen och universum, men detta skedde på 1400-talet och framåt. Kristendomens religiösa fanatiker med påven i Rom i spetsen ville ju kväsa all vetenskap som nonsens, humbug och motstridigt gudstro.
 
Man förbjöd alla andra religioner. Och så fördrevs araberna ut från Europa och korstågen pågick i 200 år. Det blev totalt krig mellan religionerna. Vetenskapen fick lida.
 
Och var befinner vi oss idag? Varför kan vi inte leva i tolerans med religioner och vetenskap och olika folkslag idag? Är vi inte klokare alls än vad araberna var redan på 700-talet? Borde inte vi sk västerlänningar och folken i mellanöstern kunna leva i fred och frihet? Har alla blivit tokiga och glömt i historien?
 
Vad tusan hände egentligen?
 
 

Midsummer madness

Midsommaren kom och försvann.
 
Det var trevligt
Det var Sill-igt
Soligt, fast lite regn fick vi ändå vid kusten
Varmt var det också så man kunde sitta ute hela dagen och natten
Festligt värre, som vanligt
Vänskapligt i all ära. Jag älskar mitt midsommarfestgäng!
Mysigt...
 
En helt fantastisk midsommar helt enkelt. Som vanligt med mitt gäng... :-)
 
 
Det som dock gör mig lite besviken på midsommar är att allt förutsätter att man har vänner att fira med. Har man ingen att fira med blir man så inihelvetes ensam och utfrusen.
 
Jag kom ju hem på lördagen och var nöjd med allt fastän jag var lite rastlös. Jag tänkte mig en fika och lite strosande på stan så jag fixade till mig och åkte in till Borås centrum. Dött. Öde. Tomt. Inte ens ett kafé var öppet!!! Inte ett endaste kafé!!! Jag åkte en sväng ut till Knalleland och möttes av lika stor tomhet och lika stängda dörrar. Men det jag såg fick mig att skämmas för Sverige och för Borås. Jag såg massvis med tyska turister dra omkring i stan och se bedrövade ut. Uppklädda semesterfirare som möts av ett igenbommat, stängt och öde Sverige. Vad är det för något att visa upp? Är detta "Kom till Sverige och fira midsommar!" turism? Vad ska en stackars turist mötas av? Bakfulla svenssons som kryper bort till en pizzeria halv fem på lördagen och sen snabbt kryper hem? Ett tomt och stängt land? Ett öde landskap tömt på befolkning som alla anses ligga hemma/borta och som inte kan ta sig till på flera dagar?
 
Det gjorde mig sorgsen. För vi firar inte ens jul eller påsk eller våra nära och käras helgdagar. Inte ens bröllop firas på detta vis. Så här intesivt firas inget heligt. Bara midsommar. 
På julen ska allt vara öppet och inget är ledigt och fritt. Vi orkar inte ens fira jul med våra nära och kära i tre dygn, vi måste ut på krogen och supa oss fulla och ragga pök redan på juldagen. Men midsommar ska firas med stängning i tre dygn. Vad är detta? Och inte är något annan än jag sorgsen. Trots det som står på skylten...
 
Jag fick min fredagstidning idag. På måndag morgon ligger det TVÅ tidningar i postlådan, fredagens och dagens, för tidningsbärarna har visst inte orkat bära ut tidningen på fredag morgon. Varför skulle dom? Det är ju MIDSOMMAR för tusan.
 
Jag räds inte att sitta ensam en dag på julen för jag vet att allt är öppet och fullt med folk och nästa dag är det som vanligt, men jag skulle bäva storligen inför att tvingas vara ensam på midsommar. I denna ljuva blomstertid är det hemskt att vara ....... ensam....
 
 
..

Ta mig till Medelhavet!!!

Detta med ljusa sommarkvällar....
 
Min kropp är konstruerad för mörka nätter och ljusa dagar. Inte så konstigt att jag får depressioner höst och vår. Inte så konstigt att jag har svårt att sova hela sommaren och dessutom bara är trött hela vintern.
 
Jag tror att mina gener vill att jag flyttar söderut. Jag borde bosätta mig betydligt länge söderut än Skåne tom. Jag tror att den idealiska platsen för mig är Medelhavet eller kanske Kanarieöarna. Det är lagom långt söderut...
 
Och inte blev det lättare att sova när det plötsligt dyker upp på skrämda 8-åringar i mitt sovrum. Dom kan inte sova för att dom skrämt upp varandra hela kvällen med spökhistorier och otäcka berättelser. Självklart får dom krypa ner i min säng och SJÄLVKLART får jag ännu svårare att sova. 8-åringar sover lite vilt och dom är varma som fulleldade braskaminer.
 
Nämen, vi tar väl lite kaffe på det här va?
 
..

RSS 2.0