Vad hände sen då????

Jag har med intresse följt en serie på TV som handlar om arabisk/muslimsk kultur och dess påverkan på världen, så som den ser ut idag. Programmet går på Kulturkanalen och finns även på nätet på någon av Play-kanalerna.
 
Det som är så spännande är att se och höra att erövringen av halva den kända världen skedde så snabbt, men det var inte med våld utan med ödmjuk gudstro och list. Man PRATADE omkull nationerna man erövrade. Sedan erörades dom internt på samma mjuka sätt. Alla deras religiösa monument och byggnader fick vara kvar. Dom fick behålla sina språk. dom fick behålla sin kultur. Man bara tillade sin kultur, sin religion och sina byggnader. Ibland bygde man en ny moské RUNT och PÅ och INUTI ett befintligt temepl. Bara för att bevara det som en gång fanns och för att visa att man var otlerant.
 
File:The Jupiter temple in Damascus.jpg
Bilden föreställer ruinerna av ett hednatempel som ligger mitt i Damaskus. Fortfarande kan man i Syrien besöka Temeplriddarnas stora borg (Krak des Chevaliers) som står där orörd. Visst är det fantastiskt?
 
Man utövade vetenskap och ville lära sig nya saker. Muslimerna var dom som först grundlade det som vi idag kallar lärosäten och universitet. Dom grundlade enorma bibliotek och samlade kunskap och översatte litterära verk. Dom spred kunskapen och vände och vred på den för att skapa nya teorier och nya begrepp. Dom startade det vi idag kallar vetenskap.
 
Dom bygde städer där alla religioner samsades, sida vid sida, i sin gemensamma tro på gud och vetenskap och lärdom. Inga städer eller religioner jämnades med marken. Alla fick plats och toleransen flödade.
 
Detta var för 1200 år sedan.
 
Europas renässans var sprungen ur just muslimernas vetenskap och tolerans och nyfikenhet för världen och universum, men detta skedde på 1400-talet och framåt. Kristendomens religiösa fanatiker med påven i Rom i spetsen ville ju kväsa all vetenskap som nonsens, humbug och motstridigt gudstro.
 
Man förbjöd alla andra religioner. Och så fördrevs araberna ut från Europa och korstågen pågick i 200 år. Det blev totalt krig mellan religionerna. Vetenskapen fick lida.
 
Och var befinner vi oss idag? Varför kan vi inte leva i tolerans med religioner och vetenskap och olika folkslag idag? Är vi inte klokare alls än vad araberna var redan på 700-talet? Borde inte vi sk västerlänningar och folken i mellanöstern kunna leva i fred och frihet? Har alla blivit tokiga och glömt i historien?
 
Vad tusan hände egentligen?
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0